Aperlai Antik Kenti


Aperlai Antik Kenti

14.03.2024

Likya Yolu boyunca önerilen bir diğer antik kent, Kaş ile Demre arasında bulunan Aperlai (veya Aperlae). Sıçak Yarımadası'nın batı tarafında, Asar veya Aperlai Koyu'nun bulunduğu yerde yer alır. Bölgenin orijinal adı, "Nehir Boğazı" anlamına gelen "Aprilia"dır.

Aperlai, Likya Konfederasyonu'nun başı olarak Apollonia ve Simena gibi diğer üyelerle birlikte küçük bir liman kenti olarak faaliyet gösteriyordu. Madeni para araştırmalarına göre, bu antik kentin tarihi M.Ö. 5. veya 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehir, surlar ve kulelerle çevriliydi ve MS 7. yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 1.300 yıl boyunca varlığını sürdürdü.

Depremler sonucunda, denize batan parçalarla yavaşça yok olan şehir, hiçbir zaman yeniden inşa edilmedi. Ancak kilisede yapılan onarımlar, bölgede işgalcilerin veya başka birkaç kişinin kalmış olabileceğine dair kanıtlar sunmaktadır.

Bugün, kıyı boyunca görülebilen sur ve kule kalıntılarıyla birlikte Likya lahitleri de bölgeye dağılmış durumda. Kalıntıların bazıları, denizden çıkartılırken Kekova Batık Şehri'ndeki gibi masmavi sulara batırılmış durumda. Ancak, bölgede henüz sınırlı kazı yapıldığı için, keşfedilecek daha çok şeyin olduğunu söylemek mümkün.

Arkeolojik sit alanına kara yoluyla ulaşmak zordur, bu nedenle çoğu ziyaretçi bot veya yatla gelir. Tekneyle geçerken şnorkelli yüzme veya deniz kanosu gezisi, su altı kalıntılarına yaklaşmanın keyifli bir yolu olabilir. Ancak, Aperlai sit alanı olarak listelendiği için dalış ve batıkları ortaya çıkarma gibi faaliyetler yasaktır. Kıyıya ulaşmak için su ayakkabısı getirmek, su altı kalıntılarına erişimi kolaylaştırabilir, özellikle deniz sakin ve kristal berraklığında olduğunda.